Magyar Elektronikus Aláírás Napja logo

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ), az INTEGRITY Kft. és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), valamint az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) hagyományteremtő szándékkal útjára indítja az “Elektronikus aláírás napja” rendezvényt. Az ötletet az adta, hogy 2000-ben június 30-án írta alá Bill Clinton az amerikai elektronikus aláírási törvényt, így azóta ezt a napot “ESIGN Day” (e-aláírás napja) néven ismerik az Amerikai Egyesült Államokban. A szervezők célja az, hogy


Az előadások felölelik az elektronikus aláírási terület történeti áttekintését, valamint az elmúlt években bekövetkezett jogi és technológiai változásokat. Minden évben aktuális érdekességek lesznek bemutatva az elektronikus aláírások területéről, és bepillantást lehet nyerni a jövőben várható megoldások világába is.


A megbízható gazdaság egyik alappillérének számító elektronikus hitelesítési, aláírási, és bélyegzési technológiák terén folyamatosan zajlanak olyan kutatási-fejlesztési tevékenységek, amelyek révén a jövőben sem kell várhatóan nélkülözni az elektronikus hitelesítési eljárásokat a hétköznapokban.

ESIGN Day - 2023. június 30.

ESIGN Day
2023. június 30.

Az előadás témájára kattintva annak videója, az előadás absztraktjára kattintva annak prezentációja tekinthető meg.


Az előadások lejátszási listája

Délelőtti Programok

Kezdés Befejezés Köszöntő Szervezet Téma Absztrakt
9:00 9:10 dr. Kósa Ferenc MELASZ Köszöntő A Melasz elnöke köszönti a konferencia résztvevőit.
9:10 9:20 Ormos Pál SZTAKI Köszöntő Ormos Pál elmondja köszöntőjét a SZTAKI nevében.
9:20 9:30 Dravecz Tibor ISZT Köszöntő Dravecz Tibor elmondja köszöntőjét az ISZT nevében.
Kezdés Befejezés Előadó Szervezet Téma Absztrakt
9:30 10:00 Pándi Boglárka NISZ E-közigazgatási fejlesztések gyakorlati tapasztalatai, jövőbeni fejlesztési irányok Az előadás keretében a NISZ Zrt. által nyújtott elektronikus (személy)azonosítási, hitelesítési, elektronikus kézbesítési és ügyintézési megoldásokat ill. azok gyakorlati tapasztalatait fogjuk bemutatni, valamint a folyamatban lévő fejlesztéseket.
10:00 10:30 Szegfű László Péter MNB Elektronikus írásbeliség a pénzügyi szektorban Az írásbeliség lehetőségei a pénzügyi szektorban, beleértve az aktuális változásokat
10:30 11:00 Király Anna SZTFH Bizalmi szolgáltatások a Kibertan.tv. tükrében A kibertanúsítási törvény kapcsán a bizalmi szolgáltatásokra vonatkozó kötelezettségek áttekintése.
11:00 11:15 szünet
11:15 11:35 dr. Kósa Ferenc MELASZ Az elektronikus ügyintézés pillérei Az elektronikus ügyintézés három szükséges alapfeltételéről (azonosítás, hitelesítés, kézbesítés) gyakorlati szemmel
11:35 11:55 Szabó Áron MELASZ Amit jelenleg tudunk az eIDAS szerinti wallet-ről... Az eIDAS 2 még mindig kidolgozás alatt van, de a tervezetekből már láthatjuk az irányokat. Az előadás ebből a változásokból a EUDI Wallet-re koncentrál, megpróbálja bemutatni a várható helyzetet.
11:55 12:15 dr. Csiky András Jambrik Ügyvédi Iroda NIS 2 implementációjának helyzete Az előadás a NIS2 direktíva létrejöttéről, jelenlegi állásáról ad tájékozatást.
12:15 12:35 Szabó Tamás Id&Trust Kft. (GoodID) Az elektronikus aláírás evolúciója Magyarországon, avagy az SSCD-től az EUDI Wallet-ig Az előadás első felében az elektronikus aláírás evolúciója kerül bemutatásra a jogszabályi változásokon és szabványokon keresztül, a második felében pedig a fokozott biztonságú aláírás előnyei kerülnek kifejtése.
12:35 12:55 Paulik Tamás Microsec A bizalmi szolgáltató lehetőségei azonosításkor Az előadás bemutatja a magyarországi bizalmi szolgáltatók azonosítási lehetőségeit, beleértve a Microsec eID Kioszk projektjét, ahol önkiszolgáló módon az eSzemélyi azonosítási funkciójának használatával juthat percek alatt az ügyfél ingyenes tanúsítványhoz.
12:55 13:45 ebédszünet

Délutáni Programok

Kezdés Befejezés Előadó Szervezet Téma Absztrakt
13:45 14:05 Varga Viktor Microsec Attribútum tanúsítványok - Elmélet és gyakorlat Az előadás során bemutatásra kerül, hogy áll a szabványosítás helyzete az attribútum területén, valamint az, hogy hogyan néz ki az attribútum tanúsítvány használata gyakorlatban.
14:05 14:25 Rózsahegyi Zsolt (i4p), Trident HSM MPC a HSM-ben A Trident HSM az első a világon, amelyik támogatja a multi-party kriptográfiát, ezt mutatja be az előadás.
14:25 14:45 Dr. Dósa Imre MBH Azonosítástól az archiválásig Az elektronikus kapcsolatok dillemái a gyakorlatban. Mivel találkozunk? Mik az ezzel kapcsolatos legfőbb kérdések?
14:45 15:05 ifj. Lengyel Tibor ePost Elektronikus kézbesítés hitelesen Az ePostOffice Magyarország első minősített kézbesítési szolgáltatója. A bizalmi szolgáltató szolgáltatásait, működését mutatja be ez az előadás.
15:05 15:25 Jámbor Péter Netlock Legfrissebb kutatási trendek vs. gyakorlat Az előadásban bemutatásra kerül, hogy a különböző publikációk nagy tömegű szöveges elemzéséből hogyan határozhatók meg trendek, fejlesztési irányok.
15:25 15:35 szünet
15:35 15:55 Isó Márton Microsec V2X PKI - üzenethitelesítés az intelligens közlekedésben Az előadás bevezet a V2X-PKI területére, a legalapvetőbb információk bemutatásával.
15:55 16:15 Kővári Ferenc MELASZ Hogy néz ki az e-aláírás? avagy: tévhitek a látható aláírással kapcsolatban Gyakorlati szempontból kerül megvizsgálásra, bemutatásra, hogy milyen problémák vannak az elektronikus aláírások ügyféloldali értelmezésével, és hogy milyen problémákat jelent az, hogy az aláírás képet gondolják az ügyfelek, hogy az az aláírás.
16:15 16:30 Dr. Bánhidi Sándorné felnőttképzési szakmai vezető
dr. Erdősi Péter Máté Elektronikus Ügyintézés Műhely vezető
ISZE/EÜM Elektronikus ügyintézés az ISZE felnőttképzési tevékenységében és az MTA Alumni program eredményei a középiskolákban Az ISZE felnőttképzési programjának és az MTA Alumni programjának eredményeinek bemutatása a digitális aláírás népszerűsítése területén.

Kapcsolat

Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség Egyesület (MELASZ)


Integrity Kft.


Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT)


Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI)


Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség logója